Saturday, December 16, 2006

Internettet bliver mere intelligent

MySpace, YouTube, Flickr og lignende tjenester er på vej til at blive gårsdagens nyheder. Næste bølge er et intelligent internet baseret på sund fornuft.

Familiens næste rejse ud i verden bliver ofte fundet på en netjagt. Og øvelsen med at scrolle nøjsommeligt gennem flere søgetjenester har man vænnet sig til. Men.

Det tyder på, at internettets næste bølge lægger an til at rulle ind over os – og det vil gøre internettet mere intelligent og personligt og baseret på menneskelig fornuft. Det skriver it-avisen Computerworld.

Selvom MySpace, YouTube, Flickr har været med til at kickstarte en ny teknologisk guldfeber som det såkaldte ‘web 2.0’ (dynamisk internet, med net-indhold, der produceres af brugerne snarere end bare at være statiske internetsider), er disse tjenster allerede nu på vej til at blive gårsdagens nyheder.

Nettet finder selv frem til dig
I stedet bevæger internettet sig mod ‘web 3.0’, der gør internettet mere personligt for den enkelte bruger.

Eksempelvis vil man på netjagten efter den tidligere omtalte rejse, straks finde den helt rigtige tur i stedet for at skulle sortere en skærmfuld søgeresultater. Scenariet er, at nettet vil udvikle sig til et sted, hvor du ikke behøver lede informationerne – de finder selv frem til dig, fordi nettet selv kan koble informationer om dig sammen til noget, der giver mening og sørger for, at oplysningerne er der, når du skal bruge dem.

Netfolket har dog fortsat tilgode at se udfoldelsen af fremtidens intelligente internet. It-analysefirmaet Gartner har vurderet, at det kan tage op til ti år, før det bliver en realitet. I EU-regi er der dog allerede sat penge af til forskning.

»Her forsøger 17 store europæiske og amerikanske virksomheder at definere standarderne for det nye net under EU’s 7. rammeprogram,« siger professor Mogens Kühn Pedersen fra Handelshøjskolen i København til Computerworld.